? Gminny Ośrodek Kultury w Spytkowicach

Spotkanie z karpiem i tradycją - cykl wydarzeń promujących dziedzictwo kulturowe rybołówstwa

Piątkowe spotkanie zostało zorganizowane w ramach operacji "Zorganizowanie cyklu wydarzeń promujących dziedzictwo kulturowe rybołówstwa - Spotkanie z karpiem i tradycją". Operacja ta jest współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze". Uczestnicy spotkania mięli okazję wysłuchać koncertu kameralnego w wykonaniu zespołu SENSIBILE TRIO w składzie: Sylwia Zięba - wokal, Wojciech Zięba - pianino, Daniel Nicieja - kontrabas.
Następnie ogłoszone zostały wyniki konkursu "Różne smaki karpia", który odbył się w sierpniu podczas imprezy inauguracyjnej. Wówczas do konkursu zgłoszono 6 potraw oraz zostały przeprowadzone degustacje przez kapitułę konkursową, która wyłoniła trzech laureatów. I miejsce w konkursie otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich ze Spytkowic za potrawę grilowany karp w jarzynach, II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Bachowic, które przygotowało karpia z ziołami w śmietanie, Koło Gospodyń Wiejskich z Ryczowa zajęło III miejsce za potrawę karp w galarecie.

W ramach realizacji operacji odbył się również konkurs plastyczny dla dzieci "Różne odsłony karpia". Prace należało złożyć do 15 listopada, wpłynęły aż 203 prace. Następnie Jury powołane przez Gminny Ośrodek Kultury w Spytkowicach dokonało oceny nadesłanych prac. Laureatami zostali:

gr. wiekowa I (przedszkola, kl."0")
I miejsce - Wojciech Karp
II miejsce - Aleksandra Kucia
III miejsce - Anna Brożek
gr. wiekowa II (kl. I - III)
I miejsce - Nikodem Księżopolski
II miejsce - Paweł Pawłowski
III miejsce -Paweł Zawiła
gr. wiekowa III (kl. IV - VI)
I miejsce - Jan Wójtowicz,
II miejsce - Roksana Bartuś,
III miejsce - Daria Grondalczyk.

Wszyscy otrzymali gratulacje i nagrody.


                            



Fotogaleria

Cykl wydarzeń stanowił znakomitą okazję do promocji produktów lokalnych ze szczególnym uwzględnieniem potraw i przetworów z karpia, który bardzo mocno wpisuje się w dziedzictwo kulturowe rybołówstwa. Okres przedświąteczny jest dobrym momentem, aby propagować dziedzictwo kulturowego na obszarach rybackich. Od lat karp jest głównym produktem na świątecznym stole, a my chcieliśmy o tym przypominać oraz promować tereny, gdzie dziedzictwo kulturalne rybołówstwa jest mocno rozwinięte.

Gminny Ośrodek Kultury w Spytkowicach 2011 © switchprojekt